Предимства на соларната помпа пред агрегата

 

Фотоволтаично (соларно) захранване за помпи за поливане.

По-добро отколкото агрегат?

Искате да поливате Вашите насаждения, но нямате ток?

Ние от фирма Енергия Бг Бургас ЕООД сме насреща да решим вашият проблем чрез соларна фотоволтаична инсталация, захранвана от слънчеви фотоволтаични соларни панели.В статията по-долу ще разберете основните предимства на соларната система спрямо дизелов или бензинов /газов/ агрегат.

На пръв поглед разликата в цената на един агрегат, спрямо една фотоволтаична система изглежда голяма, но дали наистина е така?

Например Вие имате помпа за течности с мощност 1,5-2 kW и с цел преодоляване на стартовият ток на помпата купувате агрегат с мощност от 5,5 KW – на цена от около 600 до 1000 лв. Ако агрегатът харчи средно на час около 1.3-1.5 литра, на сегашните цени на горивата това са около 3 лв на час, ако поливате по 8 часа на ден, това са 24 лв на ден. Това ще Ви струва около ~ 720 лв. месечно, ще ви бъде необходим един работник, който често да зарежда агрегата, както и да го преглежда. Също така агрегатът има консумативи като масла, филтри, ремонти. Всичко това допълнително оскъпява средния разход за месец.

И тук идва преимуществото на соларната фотоволтаична система, захранвана от соларни панели, която за конкретната помпа ще струва около 14 500 лв. Такъв тип инсталация не изисква никакъв персонал, включва се от един бутон и работи напълно автоматично, управлявана интелигентно, с датчици за горно и долно ниво. Като Вашата соларна помпа ще работи напълно автономно през цялата светла част на деня. Нашите соларни инвертори за управление на помпи ще се грижат напълно за Вашата помпа и ще удължат нейният експлоатационен срок. Инверторът за фотоволтаци има защити от късо съединение, претоварване, ресторна защита и много други, които добавяйки се към таблото при работа с агрегат, биха увеличили значително инвестицията за притежаването на агрегата. На пръв поглед евтин източник на енергия /ток/ - агрегатът се оказва не толкова функционален колкото фотоволтаиците, които имат мощностна гаранция от 20 години.

Ето я и простата сметка, за поливане от например 4 месеца през лятото:
Цена на Агрегат 1000 лв + 720 лв/месечни разходи/ умножено по броя на месеците на поливане /в случаят 4/ + 600 лв за обслужване на агрегата, транспорт на гориво и нужда от поне един работник, който да зарежда агрегата = ~ 4500 лв разходи на година.

От друга страна фотоволтаичната соларната система струва 14500 лв, но в нея не се инвестира допълнително, защото консумативът, който ползваме е слънцето, а то на този етап е „неизчерпаемо“

След като направим проста математика получаваме следното:
14500/ 4500 = 3,2 години за изплащане на инвестицията, а такава слънчева фотоволтаична система както бе споменато по-горе има мощностна гаранция на панелите 20 години.

Друг фактор намаляващ срока от 3,2 години е факта, че агрегатът ще бъде използван само 4 месеца, а Вашата фотоволтаична система, може да бъде преместена във Вашият дом, селскостопански двор, вила и други обекти, където да осигурява ток или да намалява сметките за такъв, като в този случай Соларната система може да възвърне своята първоначална инвестиция и за период до 2 години!

Ако възнамерявате да изграждате помпена инсталация в район без електричество, изберете соларните фотоволтаични захранвания, предлагани от нас. Единственото, което ни е необходимо е предвижданата мощност на Вашата помпа, на база на което ние ще изготвим индивидуална оферта за Вас. Варианти на изградени от нас соларни системи за захранване на помпи с различна мощност:

Помпи с обща мощност 30 kW        Помпа монофазна 2,2 kW        Помпа трифазна 1,5 kW

Възползвайте се от слънцето сега! Очакваме ви!

Телефон за безплатна консултация: 0879 111 226