Слънчевата енергия в Германия е популярен източник на енергия

Слънчевата енергия набира все по-голяма популярност в Германия. Според проучванията, 98 процента от германците се обявяват за по-мащабно използване на слънчевата енергия.

Повече от половината от населението е убедено, че слънчевата енергия  в Германия ще се превърне в най-важния източник на енергия. Приблизително две трети от германците дори биха желали да живеят в една слънчева къща. Повече от един милион души вече са осъществили тази своя мечта. Приблизително същият брой германски домакинства използват слънчевата енергия за подгряване на вода и за отопление на помещения.

На територията между областта Северна Фризия и връх Цугшпице вече са инсталирани слънчеви колектори на повече от единадесет милиона квадратни метра площ.

Използването на слънчева енергия се стимулира в Германия

В бъдеще се очаква пазара за фотоволтаици, т.е. производството на електроенергия с помощта на слънчева светлина, да придобива все по-големи размери. Никой друг източник на енергия не може да се похвали с такова постоянно високо ниво на одобрение от населението, както слънчевата енергия. Общата продукция на повече от 500,000 слънчеви генератора в края на 2009 г. е възлизала на приблизително 5.4 гигавата.

Освен това броят на изцяло слънчевите селища непрекъснато се увеличава. За някои от производители на сглобяеми къщи, слънчевите системи са задължителен стандарт в днешно време. В допълнение, на много места мащабни слънчеви централи от по няколко мегавата се изграждат като наземно монтирани системи - тук соларните модули са монтирани върху повдигната рамка, за да се улови максимално благоприятен ъгъл на падане на светлината.

Според германското федерално соларно дружество общото количесто енергия, генерирано в момента от всички електроцентрали в Германия, чисто математически може да покрие изцяло нуждата от електричество за един град като Хамбург.

Дори църкви използват "електроцентралата слънце" като дар от небето. Междувременно стотици инсталации за слънчева енергия и слънчево отопление са инсталирани върху покриви на църкви, енории и други църковни центрове. Благодарение на дарението на германски соларен предприемач, от 2009 г. насам дори и папската зала за аудиенции във Ватикана разполага с фотоволтаична система върху големите си покриви.

Дали черни или зелени - навсякъде общините са разпознали знаците на времето. Слънчеви централи красят кметства, детски градини, спортни стадиони, басейни и други сгради. В същото време има дори  и "Соларна Бундеслигата", в която повече от 1000 общини в Германия се състезават за първото място под слънцето.

Повече от 5000 германски земеделски производители вече не само засаждат и обработват своите земи, но и прибират реколтата използвайки най-рационално покривите на своите плевни и хамбари: чрез слънчева енергия. Заедно с биоенергията, слънчевата енергия като нов промишлен отрасъл допринася все повече за стабилизиране на местните бизнес и селски структури. Фермерите вече са привикнали към дългосрочно и устойчиво планиране.

Слънчевите електроцентрали върху обработваеми земи остават обаче по-скоро изключение, въпреки многото нови проекти. Това е така, тъй като чрез закон от юли 2010 г. по отношение на заплащането те са в доста по-неизгодна позиция отколкото фасадните или покривни системи. Предпочитани места са вече неизползваеми терени като големи площи с  насипи от рудни и въглещни отпадъци или бивши военни тренировъчни терени.

Немската политика възлага на Германия големи надежди по отношение на  слънчевата енергия и вижда страната на едно от челните места в нейното използване, като към момента според Федералното министерство на околната среда Германия изпреварва Япония, САЩ и Италия.

Бумът в сектора, който трае вече няколко години, ще продължи и за в бъдеще. За 2010 година германската соларната индустрия е отчела оборот от над девет милиарда евро. Към момента около 63,000 души са заети в областта на слънчевата енергия в Германия.

Източник: www.welt.de