4 полезни съвета за вашата инвестиция във фотоволтаична система ЧАСТ 1

 

Ако възнамерявате да си инсталирате фотоволтаична система, вие трябва да бъдете сигурни:

- в стабилността на фирмата, която ще поеме ангажимента;

- в качеството на компонентите;

- каква система отговаря на вашите нужди;

- кой носи отговорност, ако нещо се обърка;

- какво се случва в случай на повреда или износване.

Вашите трудно спечелени пари заслужават да бъдат в правилните ръце, за да нямате неприятни изненади, защото ако спестите пари от неправилното нещо, може да претърпите големи загуби.

Ако искате да подсигурите вашата инвестиция, е важно да проверявате и поддържате вашите соларни модули и вашата фотоволтаична система по правилният начин.

Слънчевата енергия поевтинява. Фотоволтаичните панели осигуряват поне 20 години електричество на изключително ниски цени. Една такава изгодна система осигуряваща самостоятелност има своята цена, която трябва да бъде платена. Техникът трябва да купи нужните компоненти за вашата система, после трябва да ги монтира, което отново струва пари, защото изисква специалист. Всичко това оформя сумата от няколко хиляди лева, което ни кара да си зададем въпросът - как можем да подсигурим нашата инвестиция срещу повреди, къси съединения, износване и др. 

Ето 12 експертни съвета за вашата инвестиция въс Фотоволтаични панели за ток:

1. Не ставайте безрасъдни заради ниските цени!

За 1 киловат монтирана фотоволтаична мощност, на покрива на къщата си, към този момент трябва заплатите между 2400 и 3000 лв. с ДДС. Очакваната производителност на соларните панели за една добре планирана и монтирана система е около 1400-1500kWh за година за 1kW монтирана фотоволтаична мощност (за България). Акумулаторите за запазването на енергията от 1kW монтирана соларна мощност струват от 2000 до 2600 лв за литиево йонни акумулатори и от 1200 до 1600 лв за оловни акумулатори. Ако вземем за пример монтирата 5kW фотоволтаична система за ток и оловни акумулатори за 4kW , ние ще получим цена от приблизително 20 000 лв. 

Тъй като тази сума не е малка инвестиция вие трябва да бъдете сигурни, че компонентите ще бъдат монтирани от професионалисти, че фирмата е легитимна и стабилна, защото тези компоненти трябва да имат гаранция. Не разчитайте на евтините компоненти. Те са нож с две остриета.

2. По-добро от всяка застраховка е стабилната фирма!

За вашата инвесиция, най-доброто предпазно средство е подсигуряването чрез избор на стабилна компания, която има дългогодишен опит и разполага с истински специалисти. Тя ще се оразмери системата така, че да не се запалят акумулаторите ви така, че да работи правилно, да осигурява мощностите, за които е говорено при сключване на сделката. Качествената фирма ще направи това, ще купи частите, ще ги монтира на най-подходящото място във вашият имот, ще ви даде всичката нужна информация, за да бъдете сигурни в решението си и в това, за което ще платите. Освен това е хубаво компанията да бъде сравнително близко до вас, защото личната консултация, за вашата фотоволтаична система, обикновено отговаря на всички въпроси и решава всички проблеми.

3. Купувайте предимно фотоволтаични  продукти от доказани производители доставчици!

Солидна означава също, че компанията, която ще изберете, трябва да работи с доказани марки (например Trojan, VRLA, Victron (Холандия), Fronius (Австрия) и други). Добре е да бъдат Европейски, но има също и изключително качествени и надежни марки като например китайските тягови акумулатори VRLA, Sunlight и хибридните инвертори JFY, американските Trojan, немските FSP, корейските LS и други. Добре е продуктите да разполагат с TUV сертификат и да имат гаранция от български доставчик на фотоволтаични компоненти. Много лошо решение е да се купуват акумулатори, които ще спрат да работят след 1 месец или дори по лошо - ще изгорят...

4. Винаги инсталирайте препоръчаната от фирменият специалист конфигурация, никога не смесвайте, добавяйте не монтирайте сами!

Технически погледнато, няма какво толкова да се обърка със фотоволтаичния генератор: соларни панели, DC кабели, инвертор, връзки към електричеството на къщата и към мрежата. Или поне така изглежда на пръв поглед за някой, който не е специалист. Но всъщност е малко по-сложно, особено, когато са включени и акумулатори (най-скъпата част от фотоволтаичната система). И точно затова монтажът е работа за специалисти по фотоволтаични системи. Все пак обаче, доста техници смятат, че могат да се справят с дизайна на соларна система с компоненти от различни производители: соларните панели от един, инвертора от втори, акумулаторите от трети производител или доставчик. Това начинание и ходене по много тънък лед, защото напасването на различните марки компоненти един с друг не винаги е възможно при всякакви условия. Най-добре е всички компоненти на соларната система да бъдат закупени, монтирани и поддържани от една и съща фирма

Очаквайте скоро Част 2