Камион се захранва от соларни фотоволтаични панели

С произведения ток от фотоволтаичните соларни панели могат да бъдат захранени най-малко климатикът и радиото в камиона- но учените се надяват на големи стъпки в развитието за в бъдеще.

Камион, задвижван от слънчева енергия. Без емисии, без вредни вещества. Все още само научна фантастика. Първи стъпки в тази посока вече са направени от Центъра за силициеви фотоволтаични модули „Фраунхофер“ в сътрудничество с компанията Континентал.

Те са инсталирали слънчеви панели върху капака и спойлера на кабината на камиона. Фотоволтаичните модули произвеждат толкова електричество, че да захранят климатика и радиото. Разбира се, това не е много. Но от една страна може да се пести гориво по този начин. От друга страна проектът показва, че в тази област има какво да се случи за в бъдеще.

Движението на превозните средства представляват проблем при добива на соларна електроенергия

По принцип камионите имат един голям проблем: Те се движат. Водачите не се ориентират според слънчевата светлина, а в зависимост от пътя, което поставя производството на слънчева енергия пред изцяло нови проблеми. "Фотоволтаичните модули върху покриви на превозни средства трябва да бъдат механично, електрически и геометрично гъвкави", обяснява д-р Йенс Шнайдер, ръководител на групата за модулна технология в центъра "Фрауенхофер".

Учените са се насочили към концепция за лека конструкция със специфични взаимовръзки между високо ефективни соларни клетки със заден контакт, като същевременно са обърнали внимание и на атрактивния дизайн. Върху един типичен покрив на камион се побират три квадратни метра слънчеви панели с номинална мощност от 270 вата. Те трансформират достатъчно слънчева енергия в електричество за покриване на средната  консумация на един климатик. Чрез използването на слънчевата енергия, енергия може да се презарежда навсякъде. Шнайдер: "Ние искаме да допринесем  чрез решения за интегриране на фотоволтаичната енергия в мобилни приложения за намаляване на потреблението на енергия и на вредните емисии при транспорта и логистиката."

"Континентал търси решения, които отговарят на изискването "чист, безопасен, интелигентен" . Слънчевите приложения се вписват добре в картината, тъй като чрез тях се откриват нови възможности" казва говорителят на Континентал Кристофър Шреке.

Уредите работят дори и в покой

В почивките продължават да се използват електрически уреди като климатик, телематични устройства, хладилник или телевизор, което отнема много енергия от акумулаторите. Освен това техният живот намалява прогресивно с повтарящи се фази на разреждане.

"Ето защо, днешните двигатели на камиони работят често на празен ход за климатизиране на кабината, като например в задръстване или по време на чакане при товарене и разтоварване. Това увеличава изхвърлянето на въглероден диоксид и азотен оксид", подчертава Шреке.

Следователно слънчев панел на покрива на кабината допринася за устойчивото управление на енергията и по този начин за намаляване на вредните емисии. Когато камионът се движи, той захранва директно с енергия електрическата система, като по този начин облекчава генератора, което води до икономия на гориво.

Соларният камион беше представен на последния панаир за тежкотоварни превозни средства. Интегрирането на фотоволтаични модули в мобилни приложения като цяло е доста привлекателно, тъй като превозното средство се превръща в подвижна електроцентрала, като покрива част от енергийните си нужди без да е необходимо да зарежда на бензиностанция или зарядна станция. На фона на тенденцията за електрически и хибридни превозни средства, този подход придобива все по-голямо значение.

Предизвикателствата, въпреки всичко, са все още големи. Покрив, капак на двигателя или дори задните прозорци предлагат твърде малко пространство. Модулите не винаги могат да бъдат оптимално насочени към слънцето, тъй като колата се движи в различни посоки. Също така и охлаждането на задната част на модулите при повишаване на температурите трябва да се вземе под внимание, като модулите не трябва ненужно да увеличават теглото на превозното средство. И не на последно място стандартните фотоволтаични модули почти не могат да се огъват, което обаче е от особено значение при поставянето им върху покрива.

Въпреки това учените са убедени, електрическата мобилност ще продължи да се развива с бързи темпове през следващите години, и ще има нови технологии, които се подкрепят взаимно. Тогава технически слънчевата енергия би могла да бъде интегрирана в превозното средство, като се отвори все по-голямо свободно пространство. Ползите те виждат първоначално за специални превозни средства - за нишови приложения. "Едва след това ще е възможно прилагането и в други области", казва Шнайдер.

За момента регенеративният камион няма да бъде пуснат на пазара. "Соларната технология ще влезе в серийно производство, когато тя се изплаща за спедиторите на фона на общите им разходи," обяснява говорителят на Континентал Шреке