Със соларен автомобил през австралийската пустош. Соларна фотоволтаична система на колела.

Студенти от университета в Аахен Германия, работят върху кола, която да се задвижва само от слънчева енергия посредством фотоволтаични соларни панели. С нея те искат да спечелят състезанието World Solar Challenge в Австралия.

Великите идеи често започват от нещо малко. От гараж, както например при Apple - или в студентска квартира. Така поне се случи при основаването на клуба "Соларен автомобил Аахен". "Всички ние бяхме в средата на изпитната сесия, но никой нямаше желание да учи", спомня си Никлас Калц, който тогава през юли миналата година, беше един от основателите. Един от студентите вече имаше опит с най-голямото световно предизвикателство за соларни коли World Solar Challenge  - "и изведнъж възникна въпросът, защо и тук при нас да няма нещо такова". В рамките на една седмица, една проста идея се превърна в сериозен план за разработване на автомобил, който да се захранва само от слънчева енергия чрез соларни фотоволтаични панели и който да вземе участие в ралито през октомври следващата година.

Няколко месеца по-късно беше основан клубът  „Соларен автомобил Аахен“, наброяващ 20 членове. Началото беше трудно, студентите трябваше да се сработят и вникнат в проекта, много от предизвикателствата бяха нови за тях. 3000 км през цяла Австралия. "Ново превозно средство не се разработва всеки ден", казва Никлас Калц. В допълнение разстоянието, което трябва да измине задвижвания от фотоволтаични панели соларен автомобил по време на състезанието, е само по себе си огромно предизвикателство: от Дарвин до Аделаида, 3022 км през цяла Австралия.

В рамките на няколко месеца клубът се разрасна, представи се пред потенциални спонсори и професионално близките институти на университета в Аахен. При проектирането на слънчевата колата студентите си сътрудничеха с катедрата за производство на електроавтомобили към университета в Аахен. Но доцентите не са се намесвали пряко в работата на екипа, а са давали само насоки. Междувременно около 50 студенти от различни инженерни области работят по развитието на слънчевата кола. За да могат да се състезават за челните места в състезанието World Solar Challenge, слънчевата колата трябва да бъде достатъчно аеродинамична и толкова лека и ефективна, колкото е възможно.За да се постигне това, студентите са организирани в четири различни работни групи. Екипът на механиците е отговорен за развитието на отделните компоненти, електроинженерите се грижат по-специално за фотоволтаичната система и електрическия мотор.

Първи прототипи в умален формат. В областта на аеродинамиката най-важен е дизайнът на външната обвивка, като специализиран софтуер изчислява чрез симулации, как соларният автомобил да пресече австралийската пустош възможно най-бързо. Целият екип се събира заедно веднъж седмично. В широк формат се обсъжда, с какво се занимават отделните работни групи и какво предстои. "Най-голямото предизвикателство е това, което същевременно е и най-забавно: да се създаде един напълно завършен автомобил от нулата", казва Калц.

Трудността е в това, взаимодействието на отделните компоненти да се получи по начин, че накрая колата наистина да може да се движи. "Въпреки това, ние искаме не просто да участваме в това предизвикателството, но и да се представим възможно най-добре."През есента, студентите искат да започнат изграждането на първия прототип: малки коли, подобни на сапунерки, за да изпробват фотоволтачината соларна система и другите отделни компоненти.Фирми спонсорират компонентите. През април, слънчевата кола трябва да бъде напълно сглобена: дълга не повече от 4.5 м и 1,80 м широка и със соларна площ от най-много 5 квадратни метра. Преди да бъде изпратена с въздушен транспорт към Австралия през септември, колата трябва да бъде старателно тествана през летния семестър.

Вълнуващо ще стане едва през септември, когато соларният автомобил ще бъде изпратен с въздушен транспорт към Австралия. Кой точно ще има право да шофира по време на състезанието, ще се определи през пролетта. "При всички случаи трябва да бъдат повече хора", казва Калц, "защото да шофираш 3000 km със скорост от 90 km / h при 40 градуса външна температура, е наистина трудно."За да имат някакъв минимален бюджет, клубът се финансира в началото на проекта основно от вноските, плащани от студентите. В крайна сметка обаче, това е само капка в морето, казва Калц."Техническите компоненти на автомобили са толкова взискателни, че сумата за тяхната поддръжка нараства главоломно." Поради това, клубът залага предимно на спонсори - и това работи добре: "Човек може да спечели доста компании за проекта", казва Калц.

Водещ проект за  Е-мобилност

Това се дължи вероятно на философията, която студентите споделят: Не става въпрос просто за спечелване на състезанието. "Преди всичко, ние искаме да докажем, че Е-мобилността е работеща", казва Калц. "Ние искаме да бъдем водещ проект и да покажем, че една цяла кола може да се захрани посредством соларни фотоволтаични панели единствено с мощността, която притежава един кухненски уред ."Без значение как ще се представят студентите в състезанието World Solar Challenge през следващата година: проектът да продължи и след това. На изложения и други събития, клубът иска да представя своя соларен автомобил, за да повиши чувствителността на хората към темата за електрическата мобилност."В допълнение, ние вече мислим как можем да продължим нашата концепция, като например в един Start-up", казва Никлас Калц. По този начин идеите и компоненти, които студентите разработват, трябва да станат в най-добрия случай подходящи за ежедневна употреба - така че може би скоро време ще видим соларният автомобил и по немските пътища.