Термопомпи Въздух - Вода + Соларна Система

Как работи термопомпата тип „въздух- вода“ · Външното тяло улавя безплатната енергия от външния въздух и я вкарва в дома посредством водния модул. Безплатната енергия се пренася до водния модул с помощта на щадящ околната среда хладилен агент (газ) с висок коефициент на топлопренасяне (R410A). · От панела за управление на водния модул може да се управлява температурата в дома и да се максимализира ефективността на работа. В модула има топлообменник, където енергията, съдържаща се в постъпващия от външното тяло хладилен агент, се предава на водата, загрявана за отопление и за битови нужди. От водния модул се дава приоритет на отоплението или производството на гореща вода. При сплит системите водният модул е разположен вътре в дома, а при тези с моноблок – в корпуса на външното тяло. · Бойлерът загрява гореща вода. Той е изработен от неръждаема стомана, което гарантира много дългия му експлоатационен живот. Освен това е снабден с допълнителен 3 кВт нагревател, за да се гарантира комфортът Ви дори при много ниски външни температури. Нагревателят, разположен в горната част на бойлера, осигурява максимална ефективност и по-бързо загряване. Бойлерът се доставя с 3-пътен вентил за свързването му. Могат да се монтират и следните елементи (не се осигуряват от Panasonic): - стаен термостат (свързва се към системата Aquarea за автоматично поддържане на оптималната температура); - слънчев комплект (фотоволтаични слънчеви панели за още по-висока ефективност). · Към резервоара за гореща вода има 3 кВт нагревател, осигуряващ: - максимален комфорт; - максимална ефективност и защита от бактерията - легионела.

Фотоволтаични слънчеви панели: най-доброто решение за големи спестявания.Термопомпите лесно се съчетават с фотоволтаични слънчеви панели, за да се постигнат максимални икономии на енергия и да се намалят сметките за горива и емисиите на C02 . Фотоволтаични слънчеви панели за още повече икономии Съчетаването на фотоволтаични слънчеви панели с термопомпа може да спомогне за по-нататъшно намаляване на консумацията на ток и емисиите на CO2, както и рязко понижаване на сметките за ток.

Климатът в България, предразполага изпозлването на Фотоволтаици, условията при нас са много по-добри дори от Гърция, Испания - поради факта, че соалрните панели имат температурни загуби и търся по-уморен климат, слънце с лек вятър. Средногодишно в България от 1 Kw могат бъда изпозлвани около 1600-1800 кВч енергия.

Комбинацията с термопомпи, може да осигури сравнително автономно отопление и охлаждане, които заемат около 70% от нашето електрическо потребление. Т.е. монтирането на Фотоволтаична система може да намали разходите ни за електроенергия за климатизация до 70%. А на места да се постигне и пълна автономност.