Фотоволтаична система на колела - соларни панели захранват нова кафе верига

Фотоволатична система със соларни панели върху покрива на будка - от Скандинавия идва нова кафе-верига на две колела, която иска да обяви война на големите вериги като Старбъкс. В годишните доклади относно корпоративната социална отговорност на големите вериги кафенета  екологичната устойчивост и опазването на климата отдавна са намерили своето място. Малкият скандинавски мозъчен тръст NSID е избрал още по-алтернативен подход със своето соларно кафене Wheelys. Wheelys е именно една малка будка за кафе във формата на колело, със слънчев покрив от фотоволтаични панели. Това трябва да бъде бизнес модел, алтернатива на многото клонове на големите кафе-вериги: Собственикът на кафенето плаща именно еднократно за превозното средство, като след това той прибира цялата печалба, обещават от Wheelys. За разлика от франчайз моделите той не трябва да плаща наем или да отдава част от своята печалба.

След като първите два модела вече намериха подкрепа в 24 страни, мобилното соларно кафе излиза на пазара в третата си версия. В най-простия модел кафенетата на колела разполагат с три котлона, течаща вода от резервоар, охладител за мляко и електрическо задвижване. С помощта на фотоволтаичната система върху покрива може да се зареди не само батерията на велосипеда, като освен това собствениците на кафенетата предоставят на разположение на клиентите си електричеството, за да могат да заредят например своите смарт телефони.  За съжаление от Wheelys не уточняват, дали чрез соларните панели върху покрива се захранват с електричество и котлоните.

Оранжерия за кафе и привличане на клиенти. В екстравагантния вариант на Wheelys, NSID го нарича "Научна станция", в допълнение собствениците могат да получат малка оранжерия, в която те могат да отглеждат собственото си кафе. Все пак 100 грама кафе може да растат и да се развиват тук, се казва във видеоклип. "Това е начин да се стигне до кафето, но това е и начин за достигане до клиентите", рекламира NSID в течаща кампания за груповото финансиране в Indiegogo. Че по този начин едва ли ще могат да бъдат покрити нуждите от кафе на клиентите за цял един ден, това обаче не се споменава.

Чрез специално приложение продавачът на кафе може и да контролира температурата на своите кани за кафе. Дали това оправдава цената от близо 7000 долара за разширената версия на Wheelys, остава друг въпрос.

Зелените кафенета на колела не са една от най-евтините инвестиции,  започващи в най-обикновения си вариант от $ 3900, но идеята среща голям интерес. В рамките на 13 дни Wheelys е събрала чрез платформата Indiegogo повече от 225,000 долара и по този начин значително надхвърли първоначално планираните $ 50,000. Рекордът от предишната кампания от 169,000 долара  беше подобрен от соларното кафене със своята трета версия едва след само една седмица.

Малкото слънчево кафе срещу голяма верига Старбъкс. Вероятно имиджът помага при продажбата: Wheelys ясно се позиционира с идеята си срещу големите кафе вериги като Старбъкс, които по принцип залагат на обещания за опазване на климата и лоялна търговия с кафе на зърна, но не винаги отговарят на изискванията за екологична устойчивост. "Докато други франчайзингови компании едва сега осъзнават, че за техните клиенти грижата за околната среда е важна, и преустройват отчаяно своите дизелови двигатели за работа с вносно кокосово масло или подобни странни горива, то Wheelys  кафенета са на колела!", това пише компанията на своя уебсайт.

Създателите на зелените кафенета отбелязват като голям недостатък високата цена за отваряне на Старбъкс филиал ("стотици хиляди долари"). "Аз съм тук в Сан Франциско, за да нахраня цяло стадо морски лъвове с квитанциите, които не трябва плащам, защото не управлявам филиал на Старбъкс" злослови Мария де ла Кроа, главен изпълнителен директор на Wheelys, в промоционален филм за соларното кафе.

По принцип мобилното кафене на NSID излиза значително по-евтино. Измерено въз основа на броя на своите кафенета Wheelys обаче не може да се сравнява с големите вериги. До момента NSID има продадени 25 слънчеви кафенета чрез кампанията за групово финансиране - като само едно от тях е в значително по-скъпия вариант с оранжерия. Докото Wheelys започне да предлага кафе от своите собствени насаждения в целия свят, ще отнеме още време.