Биотехнични соларни панели копират бялата зелева пеперуда

Изследователите са взели като модел бялата зелева пеперуда, за да направят добиването на слънчева енергия от соларни панели по-ефективно и по-евтино. Малката бяла зелева пеперуда принадлежи към видовете пеперудите, които са по-скоро незабележими. С белите си крила и малкото цветни петна, на дневна светлина тя прилича на молец. Въпреки това, учените са взели техниката на полет на малка пеперуда като модел, за да увеличат добива от слънчевите соларни панели почти наполовина. Ключът се крие в подготовката за полет на насекомите. Обикновено възможността за летене на пеперудите е силно ограничено в дъждовни дни, защото насекомите в действителност могат да летят само при достиганата определена температура на мускулите им. Малката бяла зелева пеперуда, която фермерите недолюбват заради предпочитанията и към зелето, няма този проблем: В дъждовни дни тя може да се вдигне във въздуха по-бързо, отколкото събеподобните си. Причината: Тя сгъва крилата си във V-образна форма, за да затопли мускулите си преди полета.Чрез сгъването тя ускорява до известна степен "процеса на зареждане". Специалните под-структури на крилата същевременно се грижат за това, слънчевата светлина да се отразява особено ефективно, като по този начин мускулите могат да абсорбират слънчевата енергия по-бързо.

От заплаха към соларен герой. Екип от изследователи от британския университет в Ексетър е изследвал този процес в детайли. Учените са установили, че оптималният ъгъл за загряване е 17 градуса. При този ъгъл, температурата се повишава със 7,3 градуса по Целзий, в сравнение с позицията, когато крилата са в хоризонтално положение. За да приложат този метод при производството на слънчева енергия, учените са взели монослой от клетките на пеперудата като модел за нов материал, който отразява слънчевата светлина. По този начин ефективността на бъдещите соларни панели може да се увеличи значително, тъй като материалът е не само по-лек, но същевременно може да бъдат трансфомиран във V-образна форма, за да се насочат слънчевите панели по оптимален начин към слънчева светлина. По този начин се очаква добивът на енергия да се увеличи с 50 на сто, съобщават учените в статия за списание „Scientific Reports“.

"Използването на биотехниката в областта на инженерството, не е нещо ново", казва Тапас Малик, професор и ръководител на изследването. И преди е имало опити за използване на техниките на насекоми по отношение на енергията и ефективността. Но: "Това наистина мултидисциплинарно изследване показва нови начини за намаляване на разходите за слънчева енергия," казва Малик. Неговият колега Ричард вижда бялата зелева пеперуда дори като реабилитирана благодарение на изследването: "Нашето изследване показва, че малката бяла зелева пеперуда е не само заплаха за вашите зелеви насаждения, а е едно насекомо, което е експерт в производството на слънчева енергия."