Най-голямата фотоволтаична електроцентрала на Карибите издържа безпроблемно урагана „Матю“

На площ от около 68 футболни игрища са монтирани повече от 130,000 соларни панела и 1000 соларни инвертора. Ураганът "Матю" нанесе огромни щети на Карибите. Докато някои фотоволтаични централи трябваше да бъдат временно затворени по време на бурята от съображения за сигурност, на фотоволтаичната електроцентрала "Монте Плата" беше експлоатирана в нормален режим. Не се съобщава за нанесени щети.

Най-големият соларен парк в Карибите беше пуснат в експлоатация през април 2016 г.

Проектът за соларния парк е разработен от немска фирма, построен с местни подизпълнители и пуснат в експлоатация през април 2016 като най-големия соларен парк в Карибите. Инвеститор и собственик е General Energy Solutions (GES), най-голямата компания за проектиране и изграждане на соларни фотоволтаични системи в Тайван с резерв от проекти за около 300 MW и инсталирана мощност от около 110 MW.

"Доволни сме, че нашият соларен парк не само издържа на урагана "Матю" без никакви щети, но и продължи да работи в нормален режим през цялото време. Това потвърждава високото качество на инсталираните компоненти и нашия опит в изграждането на висококачествени и надеждни мащабни инсталации, "Мирко Шийзъл, директор на експлоатиращата го компания.

Компонентите са съобразени с особеностите на региони, в които често бушуват урагани.

Използваните компоненти са подбрани в съответствие със специфичните особености на региони с урагани и са напаснати едни към други. Изборът падна върху фотоволтаичните соларни панели на General Energy Solutions и носещата конструкция на Schletter. При изчисляването, проектирането и изграждането на соларния парк проектантите са обърнали особено внимание на натоварването при високи скорости на вятъра..
Фотоволтаичната централа се намира в Монте Плата, на север от Санто Доминго в Доминиканската република. На площ от около 68 футболни игрища са монтирани повече от 130,000 соларни панела и 1000 соларни инвертора. Предвижда се разширение на електроцентрала до около 260 000 соларни модули с обща мощност от 64 мегавата. Надграденият соларен парк трябва да произвежда повече от 100 000 мегавата електричество от слънчева енергия годишно, като по този начин ще захранва с електроенергия около 80 000 жители.