Предстои изграждане на най-голямата слънчева фотоволтаична електроцентрала в света.

30 години след бедствието в атомната електроцентрала в Чернобил скоро може да бъде изграден фотоволтаичен соларен парк, състоящ се от милиони соларни панели. Украйна планира да изгради гигантска слънчева фотоволтаична инсталация в близост до бившата атомна централа. Предпоставките за това са добри.

Чернобил - това име стои срещу едно от най-големите бедствия в историята на човечеството. Но съвсем скоро името Чернобил може да бъде свързвано и с нови технологии и чиста енергия. В близост до авариралата ядрена централа е планирано да бъде построена най-голямата фотоволтаична соларна електроцентрала в света, с пикова мощност от 1000 мегавата. Още през тази година трябва да бъдат пуснати в експлоатацияпървите четири мегавата.
Местността се явява изключително подходяща за изграждането на такава фотоволтаична соларна система по редица причини. Украинската столица Киев, най-големият потребител на електроенергия в страната, се намира в близост. Цената на земята е ниска, тъй като поради остатъчната радиация е невъзможно използването и като обработваема земя. И слънцето грее над 1800 часа годишно.
Във Фрайбург, който се счита за слънчевата столица на Германия, слънцето грее почти 200 часа по-малко. Трябва да се отбележи обаче, че южните райони на Украйна са значително по-слънчеви.

Украинското правителство води в момента преговори с инвеститори от САЩ и Канада. Централата ще струва около 1,1 милиарда долара. "В Украйна има малък соларен бум", казва Дмитро Лукомски, проектант на фотоволтаични централи в Киев. "Разбира се, че не е толкова голям, колкото в Германия или в други страни. Но това е добър път на развитие за страната ни. "

Повече слънчева радиация отколкото в Германия.

Перспективите са наистина добри. Слънчевата радиация в цялата страна е по-голяма от тази в Германия, която вече е изградила повече от 40 гигавата мощности. Към момента на Украйна и се събират сравнително оскъдните един гигават. Когато Крим, анексиран сега от Русия, беше още част от страната, мощностите бяха повече. Само соларният парк Perovo имаше пикова мощност от 100 мегавата. Енергийната мрежа на Крим беше отделена от Украйна след присъединяването на Крим към Русия.
Украинското правителство планира масивна експанзия на инсталации за добив на слънчева енергия, планирани са 34 нови соларни парка. Като цяло, страната има капацитет да изгради слънчеви централи с обща мощност от 16 гигавата, според оценки на дюселдорфска консултантска фирма. Според Украинската агенция за възобновяема енергия тези мощности могат да достигнат до 91 гигавата. В действителност, Украйна планира до 2020 г. единадесет процента от общото потребление  на електроенергията  на страната да се добива от възобновяеми източници. Дали обаче това е възможно в страната, раздирана от гражданска война, е под въпрос. В момента тя е зависима на повече от 50 на сто от своите атомни електроцентрали. На 26 април 1986 г. се случи сериозен инцидент в четвърти блок на 4000-мегаватова централа. Имаше взрив на водород. Огромни количества радиоактивен материал беше разпръснат във въздуха и транспортиран от силни ветрове чак до Германия и Скандинавия. Огромен саркофаг от бетон обгражда авариралия реактор, така че да предпазва от по-нататъшно изпускане на радиоактивен материал в атмосферата.