Растения под соларни панели - фотоволтаичните системи влияят върху микроклимата

Под соларните панели на фотоволтаичните системи разнообразието от видове е значително по-малко отколкото върху сравними площи.

Британски учени са изследвали площите под соларните системи. Техните резултати могат да бъдат полезни при отглеждането на растенията. Броят на слънчевите системи в световен мащаб непрекъснато се увеличава. През 2020 г. общата инсталираната мощност на фотоволтаични системи ще бъде повече от 400 гигавата, прогнозират от Международната агенция за енергия - това би било почти 75 процента повече, отколкото днес. По този начин нараства и площта, върху която се добива ток от слънцето. Как слънчевите системи влияят върху климата на застроените площи, до момента обаче не беше ясно. Сега за пръв път тези ефектите са проучени от британски изследователи от университета в Ланкастър и Центъра за околната среда в Ланкастър. Техните резултати показват: Фотоволтаичните инсталации оказват  влияние не само върху температурата, но и върху богатството и разнообразието на видове и растежа на растенията.

Броят на растителните видове под соларните системи е значително по-малък. За своето проучване, изследователите сравняват райони под слънчевите системи с отрязъци между тях, както и с контролни зони. Оказва се, че количеството растителна биомаса между слънчевите инсталации и в контролните зони е четири пъти по-голямо, отколкото под слънчевите системи. Там учените преброяват и по-малко растителни видове. По-малкия растеж може да се дължи отчасти на по-ниски температури, подозират изследователите. Защото измерената температура под инсталациите през лятото е била с до пет градуса по-ниска отколкото при сравнимите площи.

Резултатите предлагат нови възможности. Резултатите от изследването биха могли да представляват интерес от една страна за много слънчеви региони с недостиг на вода, смятат изследователите. "Сянката на соларните фотоволтаични модули би позволила на растенията да растат в области, в които те иначе не биха оцелели, заради жаркото слънце", казва Алона Армстронг, една от авторките на изследването. В допълнение по този начин може да бъде намалено и изпаряването. Със своето проучване британците искат да помогнат за подобряване на растежа на растенията върху застроени райони и за увеличаване на разнообразието от видове. "Тъй като политиката в големите икономики подкрепя производството на слънчева  енергия, е важно да  разбираме въздействието върху околната среда", казва Армстронг. Проучването също така дава информация на земеделските производители и собствениците на земя, кои растенията би било най-добре да отглеждат.