Соларна тръба захранвана от фотоволтаични панели трябва да намали негативните последствията от сушата в Калифорния

"Тръбата" може да осигури до 4,5 милиарда литра питейна вода, благодарение на сложна технология, захранвана от соларни фотоволтаични панели. Това трябва да функционира посредством електромагнитно поле. От 2011 г. насам щатът Калифорния страда от тежък сух период. Дори и набиращият отново сила климатичен феномен Ел Ниньо донесе само на малки части от Калифорния дългоочакван дъжд. Съответно винаги има нови опити и подходи за намаляване недостига на вода. Един такъв идва от канадски инженерен колектива. С този проект базираната във Ванкувър компанията поема по нов път, комбинирайки различни техники заедно. В залива преди Санта Моника изкуствената "тръба" с фотоволтаични панели трябва да захранва свързаната към нея електромагнитна инсталация за обезсоляване на морската вода.

Екипът на проекта дава следното описание на инсталацията: "97 процента от солената вода е чиста вода и само три процента са разтворени в нея твърди вещества. Всички разтворени вещества се йонизират във вода и следователно могат да бъдат контролирани с електромагнетизма. Електромагнитната филтрация използва изолирано електромагнитно поле, което действа върху тръбите и по този начин отделя солта и примеси от водата. "Процесът е бърз и енергийно ефективен", казват специалистите. Отгоре слънчева система, отдолу спа център. Докато новодобитата питейната вода се подава във водопроводната система на града, соленият разтвор с 12% соленост постъпва в басейна във вътрешността на Тръбата - и може да се използва като Спа център.

Тръбата от квадратни слънчеви панели не само изглежда добре, но според отговорните лица има за цел да осигури до 10000 мегават часа енергия годишно и да генерира 4,5 милиарда литра питейна вода: "Това, което излиза накрая са два продукта: чиста питейна вода, която се влива в главната водоснабдителна схема на града и бистра вода с 12% соленост ", казват изобретателите.

Дизайнът е принос към тазгодишното издание на "Land Art Generator Инициатива" (LAGI): Конкурсът за дизайн събира иновативни и художествени идеи за устойчива енергийна инфраструктура. По този начин инициаторите искат да покажат, че в отговор на нарастващото търсене на електроенергия и вода по никакъв начин не трябва да вредим на околната среда и загрозяваме пейзажа.

Екстремен недостиг на вода заплашва Калифорния

Особено в Южна Калифорния, където се намира Санта Моника, все още цари "изключителна суша". Когато Елизабет и съпругът й Роб през 2008 г. основават LAGI, те не биха могли да предвидят това развитие на нещата. Много повече са искали да предоставят стимули за комбиниране на художествени проекти и енергията от възобновяеми източници.

"Днес, енергията и водата са по-свързани от всякога", пише на сайта на конкурса. "Тъй като в Калифорния през идните годините се очаква екстремен недостиг на вода, търсенето на енергия за производството на вода и водопроводни системи ще се увеличава постоянно."
"Тръбата" предлага обещаващ подход за борба с тези проблеми. Но проектът не трябва да се разглежда като универсално решение - по-скоро това е един пример за това, как голям на брой различни малки инсталации могат да бъдат в значителна помощ на макроравнище.