Комбинирани панели за ток и топла вода , защо да

Защо трябва да внимаваме при избор на този вид панели и каква е разликата между соларния панел и панела за топла вода.

1.КПД на соларния панел зависи от температурата и слънце греенето. С понижаване на температурата се увеличава КПД -то на соларния панел. Тъй като отдолу ще има вода, тя ще загрява панела до към 60 градуса и това не е благоприятно за соларния панел. След като соларния панел загрее водата той може да върши и друга работа - може да се ползва за други електрически уреди.

2. КПД на панела за топла вода , зависи от пряката слънчева светлина от изолацията на панела. Тъй като имаме отгоре соларен панел той значително ще намалява слънчевата светлина и неговото КПД ще намаля. Недостатък е , че след като загрее водата в бойлера и няма консумация, особено във горещите летни дни  има опасност от прегряване и изхвърляне на антифриза. Системата за топла вода има около 20 компонента:

- циркулационна помпа; разширителни съдове, възвратни клапани и други. Вероятността някои от тях да се повреди съществува

Този вид панели не се използват масово, защото цената им е доста висока  и ако работят поотделно двата имат по високо КПД. За нашата около 20 годишна практика сме монтирали само 1 система от 5kW. Обикновено ползва за малки мощности и където няма място.
Задължително трябва да има UPS, защото при спиране на тока водата може да заври.

Тъй като цените на соларните панели в момента са доста добри, обикновено ползват соларни панели за затопляне на вода и за други нужди.
 
 
Съставил: Донка Ташева