Бранденбург: Първият соларен парк със собствена акумулаторна батерия в Германия

Създаването на хранилища за зелена електроенергия от слънчеви и вятърни централи е един от основните акценти на енергийния преход. Въпреки липсата към момента на спешна необходимост от големи акумулаторни батерии, които да бъдат използвани, когато няма вятър или небето е облачно, ситуацията може коренно да се промени след десет или петнадесет години. Ето защо, в рамките на своите първи пилотни проекти, различни компаниите тестват захранване с електроенергия посредством акумулаторни батерии. Това се случва и в Бранденбург близо до Витщок. Там, компанията Belectric наскоро свърза такова съоръжение за съхраняване на електрическа енергия, наречено "Energy Buffer Unit", с капацитет от 2000 киловатчаса, към слънчевата електроцентрала с тънкослойни модули Alt Daber. Чисто математически, около 550 домакинства биха могли да се снабдяват денонощно със слънчева енергия от тази инсталация.

Регенеративната индустрия има повод да се радва, защото с помощта на тази техника нестабилни енергийни източници като вятърна и слънчева енергия биха могли да доставят оперативна мощност в рамките на само няколко секунди, като по този начин имат сериозно предимство пред конвенционалните въглищни електроцентрали.

Слънчевата електроцентрала в Бранденбург е с мощност от около 70 мегавата и е една от най-големите в света, използващи тънкослойни клетки. През деня тя зарежда батерията и подава електричество в мрежата.

Винаги когато се произвежда повече енергия, отколкото се продава, акумулаторната батерия се зарежда. Тъй като тази електроенергия на практика нищо не струва, хранилището за електроенергия ще възвърне инвестиционните си разходи бързо, смятат от Belectric. Това важи особено в случаите, когато консуматорите са принудени да използват електроенергия от хранилището, защото например вятърните електроцентрали не произвеждат достатъчно енергия. Защото тогава токът е по-скъп.

Батерията е преместваема и може да включва там, където е необходимо.

Belectric е избрала използването на оловни акумулатори, които са значително по-евтини от литиево-йонните батерии. Недостатък на тези акумулатори е, че само част от съхранената електроенергия може да бъде използвана, защото при едно цялостно разреждане батерията ще бъде напълно унищожена. Системата за управление, която се Belectric сама е създала, гарантира, че това няма да се случи и батерията няма да бъде повредена.

Акумулаторните батерии се доставят от американския концерн Exide от Милтън в щатa Джорджия.

"Наземни слънчеви електроцентрали в съчетание с модерни решения за съхранение на електроенергията са ключовите инструменти, с които  енергийният преход ще бъде извършен икономически най-ефективно  и безопасно", смята Бернхард Бек, изпълнителен директор на Belectric. Батериите са разположени в контейнери, което осигурява тяхното лесно и удобно транспортиране до крайните клиенти.

Първоначалната цел на инсталацията в Бранденбург е да установи, при какъв експлоатационен режим хранилището работи икономически най-ефективно. Спрямо размерите и капацитета си то е едно от най-малките от този тип съоръжения в Германия.

Най-големите такива, които са изградени в Шверин и Аахен, имат капацитет от по пет мегавата. Тъй като хранилището на Belectric е изградено на модулен принцип, системата в Alt Daber може лесно да бъде разширена, когато това е необходимо. Контейнерът с батериите се доставя, свързва се и системата е готова за употреба веднага.

Източник: www.green.wiwo.de