Слънчева енергия: Англичани изграждат най-голямата плаваща соларна инсталация в Европа

Слънчеви системи върху покриви или открити пространства в близост до  автомагистрали са разпространени гледки в Европа. Но соларни системи могат да се изграждат и върху водни площи: В Англия вече започна изграждането на най-голямата плаваща слънчева електроцентрала.

В язовир Годли в Хайд, Област Манчестър се конструира инсталация, състояща се от 12,000 отделни слънчеви панелa, която покрива  45 000 от общо 60 000 квадратни метра от водната площ на язовира.

Срок за изпълнение - началото на 2016 г.

След въвеждане на системата в експлоатация се очаква хилядите отделни панели да произвеждат общо 2,7 мегават часа електроенергия, с която да бъде захранена местната пречиствателната станция. Това съответства на приблизително 33% от общото потребление на електроенергия на станцията.

"Целта ни  до 2020 г. да можем да покриваме сами 35 % от нашите енергийни нужди ", казва Крис Стъбс, ръководител на отдела за енергия от възобновяеми източници в най-голямото ВиК дружество в Обединеното кралство. "Проектът ще има значителен принос за постигането на тази цел."

Докато проектът е първият по рода от този мащаб в Англия и Европа, то в световен мащаб плаващите фотоволтаични системи в никакъв случай не са нещо ново. Особено в Япония вече има изпълнени много проекти, които използват тази технология.

Япония: разнообразие от плаващи слънчеви системи

Конценът Kyocera вече е планирал и изпълнил редица подобни проекти. Преди  изграждането през май 2015 г. в префектура Хиого на три различни системи с общ капацитет от 5.2 мегавата, през ноември 2014 беше обявено и предстоящото изграждане на още два плаващи соларни парка, също в язовири, които трябва да произвеждат общо повече 20 мегавата енергия.

Но и в други страни има все повече и повече инвестиционни намерения в същата посока: В Австралия, компанията Infratech Industries изгражда инсталация за 9,5 милиона щатски долара, който ще произвежда 4 мегавата електроенергия. И докато в Индия съществуват планове за плаващ 50 мегаватов проект, то в Бразилия вече обявиха изпълнението на пилотен проект, който ще доставя цели 350 мегавата.

Фотоволтаици, водна енергия и енергия от изпарения накуп?

Всички проекти се изграждат във водоеми като в Хайд. Това има смисъл, когато става въпрос за неизползвани до момента площи. Освен това най-малко граждани се оплакват от загрозяване на местния пейзаж - критика, която за съжаление често влиза в употреба, когато става въпрос за вятърни паркове и други инсталации за възобновяеми източници на енергия.

Освен това, така казват строителите, загубата на вода, поради изпаряване може да бъде ограничена, когато повърхността на водното тяло е покрито. В допълнение се увеличава дялът на зелена енергия, което води до поредно намаляне на зависимостта от изкопаеми горива. И не на последно място е и ползата за клиента: "Инсталации като соларен проект Годли ще ни помогнат да запазим ниски както нашите разходи за енергия, така и сметките за вода на нашите клиенти", казва Стъбс.

Интерес би представлявал един следващ пилотен проект, изграден върху повърхността на големи водни тела като например водноелектрически централи, който има за цел да комбинира добив на енергия чрез слънчева светлина от горе и чрез изпарения от долу. Въпреки че поради все още не много добре развитата технология за добив на електроенергия от изпарения е вероятно един такъв проект да не се случи скоро - надали съществува голям потенциал за още по-ефективно използване на тези водни площи.

Източник: www.green.wiwo.de