Улици от соларни панели. Франция планира да построи 1000 км слънчеви пътища

Във Франция скоро и пътищата ще произвеждат ток, с вградени слънчеви панели, използвани за пътна настилка.

Във Франция скоро слънчевите пътища ще произвеждат енергия за собственото си осветяване. Сеголен Роял, министърът на екологията, устойчивото развитие и енергетиката обяви, че в следващите пет години 1000 километра пътища ще бъдат оборудвани със слънчеви фотоволтаични панели. Соларните панели се монтират директно на пътя. Тестовете ще започнат през пролетта.

Технологията е разработена от компанията Колас. Според Колас, един оборудван с фотоволтаици пътен участък с дължина 1000 метра, може да захрани цялото улично осветление за населено място с 5000 жители. Планираните 1000 км могат да осигурят светлина за пет милиона души, или осем процента от френското население.
Разбира се, само чисто математически, за съжаление слънцето не грее точно когато имате нужда от уличното осветление. Електричеството се подава в мрежата, от където тя се черпи от фирми и домакинства. Министър Сеголен Роял е предложила разходите за проекта да бъдат покрити чрез увеличение на данъка върху бензина. В момента времето за увеличение на данъците е доста подходящо, тъй като цените на петрола са много ниски.

Дебелите седем милиметра соларни панели могат да се монтират директно на пътя. Стъклени плочки върху панела не са необходими. Според Колас те са противоплъзгащи и могат да издържат на тежък трафик, като например от камиони. Въпреки това, все още има някои проблеми. Например, какво ще стане ако водата се събира на едно място? И ще издържат ли слънчевите панели дългосрочно на натоварването? Освен това и замърсяването също ще допринесе със времето за по-нисък добив на енергия, когато пътищата не се почистват редовно.

Въпроси, с които вече и други изобретатели трябваше да се сблъскат. Тъй като идеята за фотоволтаици върху пътища не е изцяло нова. През юни 2014 г., американският проект Слънчеви пътища събра чрез платформата на груповото финансиране Indiegogo над 2,26 млн. долара $ за подобен проект. След първоначалното въодушевление бързо се появяват много скептици. Соларните панели по проект Слънчеви пътища са монтирани под стъклена пластина на пътя. Това е на първо място скъпо и второ, има опасения за безопасността. Шофирането при дъжд върху стъклени плочи не звучи много успокояващо за европейските шофьори. Проблеми, които вече са решени с тестов проект в Холандия.