Холандци изграждат велоалея от соларни панели

В Северна Холандия ще бъде изградена като соларна система първата велоалея, произвеждаща ток от фотоволтаици– следващата стъпка са пътища от соларни панели

Странно е: Ние копаем за въглища, помпим нефт от земята – при това слънцето ни изпраща всеки ден десет хиляди пъти повече енергия, отколкото човечеството консумира. Много енергийни проблеми биха могли да бъдат решени, ако павираме нашите градове със соларни клетки.

Точно това се случва сега в Холандия: Консорциум SolaRoad  изгражда първата соларна улица в света от слънчеви панели за ток. В община Krommenie на север от Амстердам, в момента се изгражда 70-метровата алея за велосипеди от соларни модули. Очаква се тя да нарасне до 100 м през 2016 г. - и след това да произвежда достатъчно електричество, за да може да захрани най-малко до три домакинства. "Улиците биха могли в бъдеще да произвеждат електричеството, което електрически автомобили, които се движат по тях, консумират", казва Стен де Вит, един от ръководителите на проекта на SolaRoad.
От 2009 г. холандците са работили по идеята си в пълно мълчание. Те са разработили правоъгълни модули от бетон, с размери 2,5 м на 3,5м. В тях са вградели фотоволтаични панели, изработени от силиций. Покрити са от 1 см дебел слой стъкло. В завода предварително подготвени, в бъдеще те трябва да бъдат сглобявани от строителите парче по парче за изграждане на улици, които произвеждат ток.

Зад амбициозния проект стоят партньори, които са добре запознати с пътното строителство. Общо три милиона евро са инвестирани в проекта.

Със своята фотоволтаична велоалея те изпреварват американския проект Solarroadways, който вече е успял да привлече повече от два милиона долара за изграждане на първата в света соларна улица от фотоволтаици. Основната идея на двата проекта: улици, които по-рано са използвани само като транспортни пътища, в бъдеще ще действат като фотоволтаични електроцентрали. По този начин те биха могли да предоставят нови площи за изграждане на соларни системи за производство на слънчева енергия, без да се налага да се жертват ливади и ниви.

Площта на жилищните покриви, където до момента са инсталирани повечето слънчеви колектори, не са достатъчни, за да бъдат захранени със соларна енергия цели държави. В Холандия по този начин би могло да се покрие само една четвърт от потреблението на електроенергия. Пътищата, обаче, предлагат в пъти по-голямо пространство. Според Solarroadways те биха могли да генерират три пъти повече електроенергия в САЩ, отколкото цялата страна консумира.

Но заслужава ли си всичко това в сравнение с конвенционалния асфалт? Все пак фотоволтаичните модули трябва да бъдат монтирани под правилния ъгъл към слънцето, за да се получат най-добрите резултати. Но върху пътя те лежат напълно плоски. В допълнение, стъкленият капак и насъбралия се прах върху слънчевите колектори отнемат още малко от слънчева светлина, преди тя да достигне до соларните клетки. "Ние очакваме, че нашите соларна система от фотоволтаични модули ще произвежда 30 процента по-малко енергия на пътя в сравнение с покрива", каза де Вит.

От друга страна, холандците ще си спестят разходите за монтаж на системи, при които соларните колектори са монтирани върху покривите. "Освен това ние изграждаме соларни модули и улици в едно" казва де Вит. Според проведено проучване, холандците очакват, че слънчевите панели за ток, по които ще може да се върви са, ще генерират най-късно до 20 години достатъчно количеството електроенергия, за да възстановят своите производствени разходи. След като фотоволтаичните модули навлязат в масово производство, това време може да бъде и по-малко от 15 години. Това ще бъдат първите пътища, които няма да поглъщат милиарди от парите на данъкоплатците, а ще възвръщат сами разходи си за строителство.

Със своята слънчева велоалея, холандците искат да докажат, че концепцията може и технически да се осъществи. Все пак на откритите улици различни тежки натоварвания чакат да се стоварят върху соларните модули: От превозни средства, които натискат стъклото отгоре, до корените на дърветата, които атакуват бетона отдолу. Соларните колектори трябва издържат на дъждовна вода, сняг и лед. И те не трябва да заслепяват велосипедисти и пешеходци със светлинни отражения или да водят до хлъзгане при мокър път.

Холандците вярват, че могат да се справят с всички тези проблеми. За това те са разработели и тествали за пътната настилка специално безопасно стъкло. То трябва да издържа дори и тежестта на тежкотоварни камиони. И дори да се пропука, то не трябва да се разчупва на опасни парчета, а да се разпада като прозорците на коли на много малки парченца. С пилотния проект де Вит иска и да разбере, как сенките на автомобили и пешеходци ще повлияят на производството на електроенергия.
На следващ етап, холандците искат да изградят път от соларни модули по който да се движат и автомобили.
140,000 км пътища има в Холандия - ако десет до 20 на сто от тях получат покритие от произвеждащи ток слънчеви панели, то тяхната електроенергия би могла да захрани с електричество една трета от всички автомобили в страната. А в бъдеще и много повече с нови иновативни соларни панели, които произвеждат много енергия дори и при не толкова добър ъгъл на слънчевите лъчи.