Фотоволтаична соларна инсталация с мощност от 1,4 MW захранва с енергия от соларни фотоволтаични панели най-големия търговски център в Италия

В периода между октомври 2015 г. и януари 2016 г. върху покрива на търговския център "Il Centro" в Арезе, близо до Милано беше изградена фотоволтаична система, състояща се от общо 8295 соларни фотоволтични панели (тънкослойни фотоволтаични модули) с обща мощност от 1.4 MW.
Фотоволтаичната слънчева система обхваща целия покрив. С около 200 магазина на площ от 100,000 квадратни метра, този търговски център е най-големият в Италия и един от най-големите в Европа. Фотоволтаичната соларна система обхваща цялата горна част на сградата.
"За да се гарантира безопасността и удобството на нашите гости, имаме нужда от големи количества енергия ежедневно. За нас използването на  възобновяеми източници на енергия беше важно, за да подчертаем нашия ангажимент в опазването на околна среда", казва Габриеле Джиларди.  

Слънчева енергия от соларни панели за осветление и климатизация


Слънчевата електроенергия, добивана от инсталираните слънчеви фотоволтаични соларни панели се използва за осветление на сградата и захранване на климатичната инсталация. Излишната електроенергия се продава на обществената мрежа. Слънчевата фотоволтаичната соларна система покрива повече от 50 на сто от дневните енергийни нужди на търговския център, който беше открит през април тази година.
Този пионерски проект може да послужи като модел за големи европейски консуматори. Със слънчева радиация от около 1400 киловатчаса на квадратен метър, районът около Милано е идеален за използването на слънчева енергия, добивана от соларни фотоволтаични слънчеви панели. Със соларната инсталация всяка година могат да бъдат спестени повече от 800 тона CO2. Освен това системата прави търговския център независим от непрекъснато повишаващите се цени на електроенергията.