Ток от слънцето за селските райони. Открит е първият Е-Хъб, „произведен в Гана“, захранван от соларни фотоволтаични слънчеви панели.

Всяка слънчева будка може със своите фотоволтаични модули (соларни фотоволтаични панели) и своята "мини слънчева електроцентрала" да снабди един селски район с достатъчно слънчева енергия за зареждане на мобилни телефони, соларни фенери, охлаждаща течност, интернет и комуникации, както и  и други електрически приложения

На 8.9.2016 немската фирма Соларкиоск АД обяви стартиращо производство и откриване на своята първа захранвана от фотоволтаични соларни панели слънчева будка,  местно производство в Акра, историческия квартал на Джеймстаун, Гана.
Прототипът  "Произведено в Гана" е приложение на Е-Хъб технология, която е разработена в Германия и до момента се прилагаше главно в Европа. Чрез финансирания от Германската финансова корпорация за инвестиции и развитие (DEG) проект, вече е възможно производството на тази технология на местно ниво, както и предлагането и рекламирането ѝ в Гана и в съседните страни от Западна Африка. Проектът включва национално проучване и анализ на съществуващите производители и преобладаващите местни производствени техники както и развитието на местен проектен мениджмънт и управление на качеството.
Е-Хъбът  произвежда 2 kWp мощност от слънчеви фотоволтаични соларни панели и служи като център за доставка на стоки и услуги. Е-Хъбът осигурява  достъпни, висококачествени соларни решения като напр. соларни осветителни тела, захранвани със слънчева енергия телевизори, соларен климатик, соларни системи за напояване, CO2-ефективни готварски печки и висококачествени потребителски стоки, напитки и ежедневни стоки. В допълнение, със соларното захранване в Е-Хъба може да се зареждат мобилни телефони, предлагат се охладени напитки и продукти, както и  телевизия и интернет. Всичко това до момента не беше възможно в селски райони, където липсваше електрозахранване. Местната продукция на E-Хъбове създава не само на нови работни места в производството, но също така чрез произвежданата соларна електроенергия отваря нови бизнес полета за местните оператори, като банкови услуги, телекомуникации и други търговски дейности, за които е липсвало адекватно предлагане до момента в тези райони.
"Соларкиоск АД стопанисва и поддържа с партньори повече от 100 Е-Хъба в страните в региона юг от Сахара. Прилагането на нашата всепризнатата технология в местното производство ни дава възможност за намаляване на разходите и увеличаване на местната производителност", заявява Андреас Шпийс, председател уна УО на дружеството.
"Ние планираме да изнасяме широка гама от E-Хъбове също и към Нигерия, Того, Буркина Фасо и Сенегал."