Чиста енергия за Дубай. Соларният парк „Мохамед бин Рашид Ал Мактум” се очаква да бъде един от най-големите в света.

Стратегията „Чиста енергия за Дубай” има за цел да осигури 7 на сто от енергията в Дубай да се произвежда от екологично чисти енергийни източници до 2020 г., като целта е този дял да се увеличи до 25 на сто през 2030 г. и до 75 на сто до 2050 г.

Първата фаза на планирания за изграждане 1000 МВт (1 ГВт) слънчев парк „Мохамед бин Рашид Ал Мактум”, в Seih Al-Dahal, на около 50 километра южно от Дубай, включваше 13-мегаватова слънчева електроцентрала (DEWA 13), която беше построена през 2013 г. и влезе в експлоатация през месец октомври същата година. Тя се състои от 152 880 модула и генерира около 24 гигаватчаса годишно. Електроцентралата, която в момента е най-голямото фотоволтаично (PV) съоръжение за слънчевата енергия в региона, обхваща площ от 59 дка, или 238,764 квадратни метра, която площ е достатъчна, за да бъдат изградени около 33 футболни игрища. 13 мегаватовата фотоволтаична централа е само първата фаза от изграждането на забележителния Соларен парк „Мохамед бин Рашид ал-Мактум”, кръстен на негово височество шейх Мохамед бин Рашид ал-Мактум, вицепрезидент и премиер на ОАЕ и владетел на Дубай. Паркът се очаква в крайна сметка да покрие 40 квадратни километра и да произвежда 1 ГВт чиста енергия за националната мрежа, използвайки както PV, така и слънчева термална технология.

Първата копка на проекта беше направена на 15 март 2013 г., който беше завършен по график за по-малко от 30 седмици. Соларният парк се управлява и експлоатира от Държавната енергийна компания на Дубай (DEWA).

Втората фаза на проекта – изграждането на  200 МВт фотоволтаична централа се очаква да бъде завършенa през април 2017 г. През април 2015 г. Държавната енергийна компания на Дубай (DEWA) анонсира публично, че третата фаза на проекта ще включва изграждането на мощност от 800 МВт , с което се планира да се увеличи делът на възобновяемите енергийни източници в енергийния микс на страната до 7% през 2020 г.

Втората 200-мегаватова фаза на проекта привлече вниманието на целия свят, като печелившата оферта на победителя в търга постави нов рекорд за ниска цена - само US $ 0.0589 за киловатчас. Това е цена с около 20% по-ниска от всички несубсидирани споразумения за изкупуване на енергия, които светът е виждал до момента. Споразумението е подписано за период от 25 години.

С реализирането на втората фаза от 200 МВт Соларният парк „Мохамед бин Рашид ал-Мактум” има амбицията да се превърне в най-голямата слънчева електроцентрала в Близкия изток. Тя се очаква да влезе в експлоатация през 2017 г. Целият соларен парк, с обща мощност от 1 ГВт се очаква да бъде завършен до 2030 г. и ще покрива площ от 48km², разположена югоизточно от Дубай. Общият размер на разходите за реализация на проекта се оценява на приблизително $ 3,2 млрд.

Соларният парк „Мохамед бин Рашид ал-Мактум” е един от най-големите проекти за възобновяема енергия в света, базирани на модела за независимо производство на енергия. Освен мощностите, изградени в соларния парк през трите фази на проекта, използвайки PV технология, в дългосрочен план проектът ще включва и системи за концентриране на слънчева енергия (CSP). Общият капацитет на целия проект се очаква да достигне 3000 МВт (3 ГВт ).

Новата електроцентрала ще произвежда достатъчно електричество за да захрани 30 000 домакинства и ще спестява 469 650 т въглеродни емисии годишно. Тя също така ще позволи на града да диверсифицира своите енергийни източници, постигайки целта до 2020 г. общо 7% от цялата генерирана енергия в Дубай да идва от слънцето и 25% до 2030 г.

Източници: www.firstsolar.com, www.power-technology.com