Кой е „най-зеленият град” в щата Ню Хемпшир?

В една топла ноемврийска сутрин  около 200 души се събраха в малкия град Питърбъроу, Ню Хемпшир, за да открият официално най-голямата фотоволтаична електроцентрала в щата. Проектът за изграждане на мощност от почти 1 МВт (942 кВт) е одобрен от града с единодушие през юли 2014 г.

Енергията, генерирана от електроцентралата ще покрива не само на 100 процента нуждите от електрическа енергия за пречиствателната станция на града, а и повече. С излишната енергия ще се захранват напълно кметството, пожарната и градската библиотеката.

Общата стойност на проекта е $ 2,6 милиона, като близо половината от тях са държавна помощ, а останалите ще бъдат покрити чрез сключено дългосрочно споразумение за изкупуване на част от добитата електроенергия. Освен това се очаква изградената система да спести на града повече от $ 250,000 през следващите 20 години.

Проектът е реализиран върху земя, която по същество е неизползваема - бивши лагуни в землището на пречиствателната станция за отпадъчни води.

На церемонията по откриване на електроцентралата  присъства сенаторът от щата Ню Хемпшир  Джийн Шахийн, която провъзгласи  града за  "най-зеленият град в Ню Хемпшир."

Източник: www.renewableenergyworld.com