Fronius инсталира соларни инвертори в бившa АЕЦ в Австрия

Fronius, световен лидер и сининим за качеството в производството на слънчева енергия, е завършил много специален проект в Zwentendorf, Австрия: Фотоволтаична система е била инсталирана на мястото на бивша атомна електроцентрала (АЕЦ). Там, където някога се е произвеждала ядрената енергия, днес се произвежда чиста, безопасна енергия,  генерирана от природните ресурси на площ от 3700 квадратни метра. Проектът отразява визията на Fronius  "24 часа на слънце"; свят, в който всички наши енергийни нужди са удовлетворени чрез възобновяеми източници.

Това е уникална история: през април 1972 г.  е направена церемонията за първата атомна електроцентрала на Австрия, която се състои  в Zwentendorf . Шест години по-късно обаче, след референдум  се взима решенение  атомната централа да не бъде пусната в експлоатация. От 2005 г. земята е собственост на доставчика на енергия EVN, който през 2012 г. изгражда фотоволтаична система на площадката.

Наличното пространство и съществуващата инфраструктура на атомната електроцентрала предоставиха перфектни условия за изграждане на фотоволтаичната система. Общо 1000 фотоволтаични соларни панели бяха поставени на фасадата, покрива и околностите на старата електроцентрала  на площ от  3700 квадратни метра - произвеждащи чиста енергия. Fronius Solar Energy осигури необходимата слънчева технология за това. Постоянен ток, генериран от слънчевите панели се превръща в променлив ток от 43 Fronius IG Plus инвертори и се подава в обществената мрежа.

В съответствие с целта за 24 часа на слънце
"Този проект напълно отразява нашата визия за бъдещето на производството на енергия", обяснява Мартин Hackl, ръководител на енергетичната дивизия  във Fronius International GmbH. Като световен лидер в производството на слънчева енергия, Fronius провежда изследвания на нови технологии за производството на фотоволтаици вече повече от 20 години и с визията си от "24 часа на слънце" предвижда стратегия за енергийна революция. "Преминаването към възобновяеми източници на енергия е неизбежно за модерното индустриално общество. Затова нашата цел е да създадем един свят, в който търсенето на енергия е напълно покрито от възобновяеми енергийни източници и да се предлага в достатъчно количество за всеки, навсякъде и по всяко време ", обснява Мартин Hackl. Тази визия прави възможно производството на по-надеждна, чиста, независима и устойчива енергия.

"Един проект като този доказва, че стъпка по стъпка, ние сме все по-близо до целта ни всеки ден", казва Hackl. "АЕЦ Zwentendorf е със символично значение за нас. Въпреки че атомната централата никога не е пусната в експлоатация, енергия днес ще има там. Ние можем да претендираме изцяло, без преувеличение, че това е най-сигурната атомната електроцентрала в света. "

Източник: Fronius