Йордания ще изгради 20 MW соларна централа за захранване на водни помпени станции

Последните новини за успеха на соларните системи в Йордания е финансирането от Европейският съюз за изграждането на фотоволтаични системи с мощности от 20 до 25 MW, който да захранят няколко помпени станции в държавата.

ЕС предоставя безвъзмездна помощ от 30 милиона € ($ 31.8 милиона), за да помогне на Йордания да построи нова фотоволтаична централа за захранване на три до пет водни помпени станции.
Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) ще управлява средствата от безвъзмездната помощ и ще следи за качественото изпълнение на проекта.

Проектът има за цел да подпомогне страната да се справи с нарастващата популация на населението, която сега включва и 1,3 милиона бежанци от Сирия. Йордания е една от първите страни, в които сирийци емигрират, за да избягат от гражданската война и заплахата на тероризма в родната си страна в съседство.

Това не е първият път, в който Йордания насочва своето внимание към слънчевата фотоволтаична технология, за  да се справи по-успешно с кризата с бежанците. Миналата година списание PV съобщи, че в бежанският лагер Азрак в Йордания, който е разположен в негостоприемна част от пустинята в северната част на Йордания, е построен соларен фотоволтаичен парк с мощност от около 6 MW, който да посрещне енергийните нужди на лагера.