Архитект иска да превърне фотоволтаични соларни системи в дизайнерски обекти

Немски архитект разработва шикозни фотоволтаични слънчеви соларни системи.

Ако зависеше от немския архитект Андре Брьосел, то фотоволтаичните соларни слънчеви системи и соларни панели ще бъдат в бъдеще не само плоски, но и кръгли. Кристалните кълба, който той планира да произвежда с неговата компания Rawlemon, трябва да доведат до тласък на използване на фотоволтаичната слънчевата енергия за частни цели и да превърне в дизайнерски обект досега действащата функционална фотоволтаична соларна техника.

Това изобретение използва физичните свойства на кълбовидна леща, за да фокусира слънчевата светлина върху една точка. Светлината се концентрира като преминала през като лупа върху площ от няколко квадратни сантиметра – големина колкото една голяма соларна слънчева клетка. Голямата концентрация  води до по-висока интензивност на светлината и по този начин до повече електроенергия. Модел за изграждането му са фотоволтаични соларни слънчеви системи, които използват Френеловите лещи за увеличаване на добива на енергия. Защото чрез мултиплициращия ефект негативното влияние на атмосферните условия или слабата слънчева радиация оказват по-слабо въздействие върху мощността на фотоволтаичните соларни клетки. Ориентацията на фотоволтаичните слънчеви соларни панели към слънцето се осъществява от интелигентна система за проследяване на слънчевата светлина. Соларните фотоволтаични клетки продължават да се движат под кълбото толкова дълго, така че те винаги са осветени оптимално.Предимство на устройството е, че то изглежда шик и затова можете да заредите мобилния си телефон или лаптоп дори на плажа, когато това е абсолютно необходимо.
Идеята на Брьосел не е толкова да създаде конкурент на традиционните фотоволтаични соларни слънчеви панели, а да интегрира своята мини електроцентрала като дизайнерски обект, произвеждащ електроенергия, по фасади или покриви на сгради. За това си изобретение той е номиниран за престижната световна награда за технологии. Като самостоятелно устройство в града, то би могла да зарежда електрически автомобили - въпреки че тестовете все още предстои да установят, колко енергия всъщност ще генерира слънчевото кълбо.

Мини електроцентрала на Rawlemons е един добър пример за начина, по който в бъдеще ще генерираме електричество - и то по всяко време и с всички видове устройства. Дали чрез ергометър, който да зарежда телефона, докато тичаме в парка или на прозореца, пред лагерния огън или с малка горивна клетка.