Соларни системи за Танзания. Контейнер със соларни устройства е на път

Три четвърти от населението на Танзания е отрязано от достъп до електричество. Контейнер със соларни слънчеви системи, захранвани от фотоволтаични панели, може скоро да промени това.
С всяка изминала година броят на енергийните кооперации в Германия се разраства. Приблизително 136 000 души са участвали през 2013 г. в енергийния преход, а година по-рано тази цифра е била 80 000. Всички те инвестират пари във фотоволтаични слънчеви панели и вятърни турбини в своите населени места. Точно този принцип искат да приложат в Танзания група млади социални предприемачи. В изпълнение на своя план те са основали енергийната кооперация Solar Grid. Защото необходимостта от енергия от възобновяеми източници в Танзания е голяма:  Около три четвърти от населението все още няма достъп до електричество. Малки керосинови лампи осигуряват някаква светлина в техните колиби. Въпреки това, горивото е скъпо, а токсични газове могат да причинят рак на белия дроб.

Соларна слънчева енергия вместо керосин - От февруари в ход е инициатива на местната компания Solar Grid Танзания и едно германско сдружение, които искат да предложат на хората алтернатива на керосина. Заедно те са снабдили една малка част от населението със соларни слънчеви системи. Те дават възможност на хората да вземат малък заем, като месечните вноски за неговото погасяване не надхвърля месечните разходи за керосин. Това е довело до сериозен интерес.
В употреба влизат устройства като Bright Box 2, соларна слънчева система с четири лампи и два USB порта, която също може да зарежда мобилни телефони и радиа.Соларният фотоволтаичен панел лесно се монтира върху покрива на колибата. Фотоволтаичната система струва около 50 евро.
Младите германци искат да задоволят нарастващото търсене на слънчеви системи с тяхната новосъздадена енергийна кооперация. Рут Хюте, бъдещата председателка на кооперацията, е изградила вече дистрибуторска мрежа за слънчевите системи в Танзания.
Те имат за цел да съберат чрез акции общо 50,000 евро, с които да изпратят контейнер с 678 устройства към Танзания. Там ще разпределят устройствата към своите местни партньори , които ще ги продават и помагат при изграждането. Върви ли бизнеса, печели и кооперацията.
Всяка акция струва най-малко 100 евро. На специална интернет платформата  вече са събрани повече от 13000 евро, до края на август те имат време да осъществят своята визия: чиста и достъпна слънчева енергия за Танзания. Така ще могат учениците също и вечер да си пишат домашното.
Всеки член може да отпуска заем на кооперацията. За заем от 500 евро например, членът ще получи три процента лихва по време на срока на тригодишния период, а за заем от 1000 евро нагоре - четири процента. Налице е също така възможност да се помага на място в Танзания. Защото  социални предприемачи искат да съчетаят инвестициите с помощ и подкрепа.