Соларният бранш в Китай впечатлява тази година с рекорд в изграждането на соларни системи

Китай изгради през  2016 слънчеви системи от соларни (фотоволтаични) модули с такава сила, че те биха могли да покрият три процента от консумацията за електроенергия на цяла Германия.

Китай изпревари досегашния лидер Германия в инсталирана мощност на соларните клетки (фотоволтаици). В края на 2015 г. общата инсталирана мощност в слънчеви централи и соларни системи от Далечния Изток е възлизала на 43 гигавата. В Германия мощността на фотоволтаичните соларни системи е била малко под 40 гигавата.

Но още през тази година, разликата ще се увеличи драстично. Докато в Германия, съгласно предварителни разчети, ще бъдат пуснати в експлоатация допълнителни 1,4 гигавата от фотоволтаици (соларни панели), то китайците само през първата половина на годината вече са изградили монументалните 20 гигавата соларни системи, три пъти повече в сравнение със същия период на миналата година ,

Причината е проста. Токът от слънчевите фотоволтаични  централи, който това време е влизал в мрежата, се заплаща на цени от около13,6 евроцента за киловатчас. При по-късно завършени соларни централи цената значително по-ниска.
Тук обаче не броим частните инвестиции във фотоволтаични инсталации и соларни системи.

Въпреки това, Китай все още изостава далеч в дяла на производство на електроенергия от фотоволтаични (соларни) модули, като част от общото производство на електроенергия. В Германия през 2015 г. този дял е бил 5,9%, докато в Китай едва 0,7%, според данните на Националното статистическо бюро. При това при този нисък дял на слънчевата фотоволтаична енергия от общото производство на електроенергия в Китай не е пречка за използване на слънчевата енергия - докато в Германия при интензивно слънцегреене конвенционалните електроцентрали биват ограничавани и излишъкът на електроенергия се изнася на дъмпингови цени.

Гигантските соларни инвестиции в Китай вероятно са довели до драстично намаление износа на китайските соларни (фотоволтаични) модули, тъй като общата изградена  соларна мощност вероятно е доста над 20 гигавата, защото статистическата агенция не е взела под внимание всички частни инвестиции в соларни системи и фотоволтаични модули (соларни панели) . Производството на соларна (фотоволтаична) енергия се е увеличило през първата половина на годината с около 38 на сто до 27 гигавата, в сравнение със същия период на миналата година. Това би трябвало да стигне за не повече от само покриване на собствените нужди.