Световна премиера в Чили – метрото в Сантяго скоро ще работи със соларна енергия

От следващата година метрото ще се захранва предимно със слънчева енергия от фотоволтаични соларни панели.
Градът ще добива ежегодно 300 гигаватчаса електроенергия от близката слънчева електроцентрала и по-този начин ще захранва голямата част своите мотриси.

Чили тръгва по нов път в развитието на обществения транспорт в столицата Сантяго. От следващата годината там ще се движи първото в света метро захранвано в голяма степен от слънчева енергия. Операторът на най-голямата подземна метромрежа в Южна Америка е подписал договор с американската компания за проектиране и поддръжка на фотоволтаични централи SunPower, филиал на френската петролна компания Total.

Слънчева електроцентрала El Pelicano, която ще бъде завършена през следващата година ще захранва ежегодно метрото с 300 гигаватчаса електроенергия. 420 000 фотоволтаични панели са с върхова мощност от 101 мегавата. Планиранo е изграждането на роботизирана автомивка, която редовно ще почиства модулите от прах, който намалява тяхната ефективност. Sunpower е разработила процес, чрез който автомивката ще консумира 75 процента по-малко вода в сравнение с конвенционалните автомивки. Как точно работи, инженерите пазят в тайна. Пестенето на вода на мястото, където ще бъде изградена електроцентрала в близост до пустинята Атакама, е задължително.
Операторът на метрото очаква, че делът на слънчевата енергия от общата консумация на електроенергия ще възлиза в бъдеще на 60 процента. Повече от това не е възможно по две причини. Първо, това е максималният капацитет електроенергия, който централата може да произведе, и второ, няма буфер, който може да съхранява електроенергия, която да захранва метрото 24 часа в денонощието. Тъй като това е соларна фотоволтаична система, електроенергията за вечерното потребление трябва да се съхранява в акумулаторни батерии, което би оскъпило неимоверно цената на електроенергията, която в момента възлиза на по-малко от десет цента на киловатчас.
Пет линии на метрото обхващат по-голямата част от столицата. 174 влака са в движение, частично доставени от испанския производител CAF. Мрежата на метрото е с дължина от 103 км и с общо 108 станции. До 2020 г. ще бъдат изградени още 42 км метролинии. Възможно е тогава операторът да поръча допълнителна слънчевата енергия. Защото в момента в Чили се изграждат фотоволтаични системи с максимална мощност от 2400 мегавата. 750 мегавата са в експлоатация, в допълнение и Атакама 1, която е соларно-термична електроцентрала с капацитет от 110 мегавата. Тя е оборудвана с акумулатор на топлина, което позволява работа в денонощен режим.Чилийското правителство възнамерява допълнително да ускори развитието на възобновяемите енергийни източници, което започна едва през 2011 година. В момента в страната освен соларните електроцентрали функционират електроцентрали на въглища и природен газ с мощност от 6300 мегавата, водноелектрически централи с мощност от 4600 мегавата и вятърни генератори с мощност от около 400 мегавата .