Слънчева енергия за дома - така ще се включите към най-голямата електроцентрала-Слънцето! Слънчеви соларни системи.

Фотоволтаични соларни слънчеви системи и инсталации. Слънчеви системи за производство на ток от слънцето.

В слънцето има огромен, дори неизчерпаем потенциал. Никой друг източник на енергия не е толкова безгранична и евтин: Слънцето изпраща към Земята ежегодно 15,000 пъти повече енергия отколкото целият свят консумира - имахте ли представа за това? Логично е да използваме и ние тази енергия. Но с какво трябва да разполага една къща - и как в крайна сметка ще се сдобия с тази слънчевата енергия?

Начин на действие на фотоволтаиците и соларните термопанели
Фотоволтаичните системи се използват за генериране на електрическа енергия. Когато слънчевите лъчи падат върху слънчевите панели върху покрива на къщата, те се превръщат с помощта на слънчевите клетки в прав ток. Генерираната мощност се съхранява в акумулатори и се трансформира в променлив ток, така че и през нощта да можете да използвате съхранената енергия. Колкото повече слънчеви модули са свързани един с друг, толкова е по-голям добива на енергия.
За разлика от тях, слънчевите колектори (вакуумно-тръбни колектори, параболични колектори, плоски колектори) използват топлинната енергия директно, като например за затопляне на вода или за отопление

Монтаж на слънчева система
Соларните модули и колектори могат да бъдат монтирани върху наклонен покрив или да бъдат интегрирани директно в покрива. Който не разполага с наклонен покрив или чийто покрив е твърде малък, той може да разположи соларната си система свободно на земята. Тя може да бъде обърната под всякакъв ъгъл към слънцето; Също така можете да промените наклона на системата индивидуално, за да се постигне възможно най-висок добива от електроенергия.

Предпоставки и изисквания при монтажа
Изложение: Юг-югоизток
Наклон: оптималният ъгъл зависи от предназначението и региона,  северната части с по-голям наклон, в южните по-плосък
Избягвайте засенчване: Оставете достатъчно разстояние до дървета и съседни къщи
Необходима площ: Площ от около 10 квадратни метра за соларни термопанели, и мин 30 квадратни метра за фотоволтаични системи за четирима души - но, разбира се, зависи от потреблението на енергия
Качество на покрива: Преди инсталирането на фотоволтаична система, нека се провери внимателно дали вашият покрив може да издържи такава система. Вземете предвид и евентуални количества сняг през зимата. Щети по покрива трябва да се отремонтират по-рано.

Частните соларни термосистеми винаги служат само за захранване на собствените нужди. При фотоволтаичната соларна система, можете обаче да получите така наречените преференциални тарифи. За съжаление цената, на която се изкупува енергията, намалява всяка година, така че за мнозина е по-малко изгодна алтернатива. Ето защо все по-голям акцент се поставя на автономната соларна система, която е насочена към пълна самостоятелност, без връзка с електрическата мрежа - да бъде независима от растящите цени на енергията; това в момента е гореща тема сред строителите, които междувременно могат и трябва да избират между различните концепции за пестене на енергия (като пасивни къщи, нулеви или плюс енергийни къщи)!

Недостатък на фотоволтаична система са високите първоначални разходи за инвестиции: За системи за еднофамилни къщи средно около 8000-10000 евро трябва бъдат инвестирани. Това може да изглежда скъпо, но в дългосрочен план ще се спестят доста пари чрез намаляване на разходите за енергия.

Автономни  къщи за почивка
В практиката фотоволтаични системи и слънчеви колектори най-често се използват за захранване с ток и топла вода на малки къщи за почивка. Произведена от слънчевите колектори гореща вода се съхранява в резервоар. Тъй като една къща за почивка обикновено е малка и се използва само периодично, то токът от фотоволтаичната система и топлата вода са напълно достатъчни .

Започнете с малки стъпки като напр. със соларни лампи за градината
Не винаги трябва да разполагате с голяма фотоволтаична система, ако искате да използвате малко слънчева енергия за себе си. Една красива и проста алтернатива за осветлението на градината включва соларни лампи.През деня те абсорбират достатъчно радиация, която съхраняват в акумулаторна батерия; през нощта произведената електроенергия се използва за осветление - просто и щадящо околната среда.