Соларна революция в Чили. Хиляди фотоволтаични соларни панели скоро ще произвеждат евтина електроенергия.

Атакама е идеално място за мащабни слънчеви фотоволтаични соларни инсталации - соларни централи с хиляди слънчеви фотоволтаични соларни панели. Чили иска да удвои своята енергийна мощ в рамките на енергийния преход - и постави нов соларен рекорд в наддаването за най-ниска цена за киловатчас.

Чили има големи планове: простиращата се на южноамериканския Тих океан крайбрежна държава започва преструктуриране на своето производство на електроенергия. Съответно имаше какво да предложи последния енергиен търг в Сантяго, на който която правителството изтъргува капацитети от 12,34 тераватчаса годишно. Това съответства на една трета от нуждите на страната. 40 на сто от изтъргуваните мощности ще бъдат произведени в бъдеще от вятърната енергия. Рекордът, обаче, беше запазен за слънчевата енергия: 2,91 цента на киловатчас предложи испанската фотоволтаична компания SolarPack в своята оферта. По този начин испанците подобриха поставения през месец май на търг в Дубай рекорд за слънчева енергия с 0.08 цента.

Само до преди няколко години електрозахранването в Чили бе считано за скъпо, опасно и вредно за околната среда. Само шест процента от цялата произведена електроенергия през 2013 г. е била от възобновяеми енергийни източници. За да се подобри положението беше планирано изграждането на  изключително спорен язовир в Патагония - заради обществен натиск правителството спря изпълнението на проекта през 2014 г. Алтернативни проекти, които биха могли да застрашат снабдяването с вода, както за земеделските производители така и за населението на градските райони, също бяха спрени.

Най-много от новата сделка би следвало да се възползват потребителите. Въпреки, че към изгодните за тях 2,91 цента на киловатчас ще бъдат прибавени данъци и други разходи по поддръжка на мрежата, те ще плащат доста по-малко отколкото преди. За сравнение: В Германия производствената цена от за тази година е около шест цента.

В Чили е налице огромен потенциал за възобновяемите енергийни източници. Рекордно ниското ценово предложение на Solar Pack позволява техническия прогрес в системи, което ще доведе до значително по-ниски производствени разходи за слънчеви фотоволтаични соларни панели. За тази цел, чилийското правителство най-накрая реши да изготви национален план за развитие на енергийната инфраструктура. С неговото изпълнение дори още по-отдалечени слънчеви фотоволтаични соларни централи като например изградени такива в пустинята Атакама, най-сухата пустиня в света, ще бъдат ефективно интегрирани в националната мрежа.

А именно там се намира и съоръжението, което ще произвежда електроенергия на изтъргуваната рекордно ниска цена. В близост до екватора, високо в Андите, в район, където някои метеорологични станции дори нямат регистрирани данни за каквито и да е валежи от тяхното създаване.

Самата държава Чили е един от големите печеливши след търга: най-ниски цени, сигурни инвестиции във възобновяема енергия и инфраструктурен план, който очевидно работи. Без изкопаеми горива, недостига на вода и спорни проекти за язовири.