Слънчевите панели изплатиха своя дълг

Електроенергията генерирана от соларни панели в последните 40 години, изплати тази използвана за производството им, заявиха авторите на мащабно проучване.

Всъщност, според някои изчисления, така наречената "точка на нулева рентабилност" между вложената "мръсна" енергия за производство и  изходната "чиста" продукция може вече да е факт, съобщиха изследователи в Холандия.

"Ние показваме силни низходящи тенденции на въздействието върху околната среда на продукцията на слънчеви панели",пише екипът в списание Nature Communications.

Изследването се стреми да отговори на загрижеността, че слънчевата технология може да използва енергия от изкопаеми горива за производството на панелите, и отделя парникови газове, по-бързо, отколкото е в състояние да компенсира.

Авторите установили, че за всяка инсталция на соларни системи, енергията използвана за производство на слънчеви панели е намаляла с 12-13 процента, а емисиите на парникови газове са намалели с 17-24 процента, в зависимост от използвания материал.

Соларните панели, които преобразуват слънчевата светлина в електричество, са ключов играч в бързо развиващия се сектор на възобновяеми източници на енергия, който също така включва водна и вятърна електроенергия.

За разлика от енергията от изкопаеми горива като нефт, въглища и газ, производство на електрическа енергия от така наречените фотоволтаични (PV) панели не освобождава вредния за планетата въглероден диоксид.

Соларният капацитет нараства рязко, средно с 45% годишно от 1975г., като достигна 230 милиарда вата през 2015.

През 1975 г. имаше изградени по-малко от 10,000 слънчеви панели по целия свят, в сравнение с около един милиард днес.

До края на 2016 г., "ние ще имаме инсталирани около 300 GW" - около 1-1,5 процента от световното търсене на електроенергия.

- Падащи разходи -

Със средна продължителност на живота от 30 години, една PV система изплаща обратно енергията, която се използва за нейното производство  "няколко пъти", заявиха авторите на изследването.

Ефектът на фотоволтаика, чрез който определени материали превръщат частиците от фотона, контактуващи със слънчевата светлина в енергия, за първи път е идентифициран от френския физик Едмънд Bequerel през 1839 г.

Първата фотоволтаична батерията е конструирана през 1954 г., но е била твърде скъпа за широка употреба.

Технологията е била използвана през 1960 за генериране на енергия на космически кораб, и едва през 1970 г. става по-полулярна на земята

От 1975 г. разходите са намалели с около 20% за всяко удвояване на капацитета, показва проучването.

През 1976 г., е трябвало да се заплати  около $ 80 (75 евро при днешните цени) за един Ват-пик (Wp) единица, в сравнение с около 0.64-67 евро днес.